En utlandssvensk om politik och filosofi

2006-06-22

Grundare av Oxford Hayek Society totalsågar Rand

"Rands politiska teori är av föga intresse." Så skriver Chandran Kukathas i artikeln Ayn Rand (1905 - 1982) ur Routledge Encyclopedia of Philosophy (Vol 8, s 55).

Friedrich Hayek och OxfordstudenterChandran Kukathas var en av tre studenter som grundade Oxford Hayek Society under thatcherismens glansdagar 1983, året efter Falklandskriget, då "Järnladyn" återvaldes för sin andra period som premiärminister.

Idag är Kukathas professor i statsvetenskap. På bilden från 1985 står han till vänster om Friedrich Hayek (1899 - 1992).

Avsnittet om Rands politiska filosofi lyder så här:
Rands politiska teori är av föga intresse. Dess oförtrutna avoghet mot stat och beskattning rimmar illa med ett förkastande av anarkism; och hennes försök att lösa svårigheten är ogenomtänkta och osystematiska.

Tidigare inlägg om Rand
_____
Nyckelord: , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, trevlig blogg.

Det förvånar mig mycket att Rand engagerar så mycket folk. Även om det skulle finnas en möjlighet att Rand säger någonting meningsfullt, så finns det så många andra filosofer som resonerar kring samma frågor som gör det på ett mycket bättre sätt.

Jag rekommenderar Will Kymlickas "Modern politisk filosofi- en introduktion" (Nya Doxa 1994).

Kymlicka avhandlar på ett ,ycket pedagogiskt och intresseväckande sätt politisk utilitarism, liberalism, libertarianism, kommunitarianism, (samtida analytisk) marxism och feminism.

Daniel Eriksson sa...

Tack för tipset (särskilt som det kommer från en riktig filosof)!

Jag håller med om att Rand inte tycks vara någon bra filosof, men jag kan inte låta bli att försöka försäkra mig om att så verkligen är fallet.