En utlandssvensk om politik och filosofi

2006-05-14

Rand förbjuden i Sverige

Under den förra borgerliga regeringen förbjöds objektiv undervisning om Rands etik i svenska skolor. Läroplanen ändrades så att den kom att innehålla följande avsnitt:
Skolan har en viktig uppgift när det gäller att förmedla och hos eleverna förankra de grundläggande värden som vårt samhällsliv vilar på. Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män, samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som skolan skall gestalta och förmedla. I överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism sker detta genom individens fostran till rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande.

Flera av de grundläggande värden som räknas upp och även den kristna traditionen är oförenliga med den etiska egoism, som Rand förespråkar. Om någon elev skulle vara anhängare av Rand är det alltså enligt läroplanen skolans uppgift att omvända henne. Självklart är det inte heller bara den etiska egoismen som drabbas, utan också flera andra normativa etiska teorier.

Det här är skrämmande. Tännsjö skriver om eländet i gårdagens Svenska dagbladet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fjantig rubrik. Att du är emot att skolan förmedlar en specifik värdegrund är väl en sak, men det har ju väldigt lite med Rand att göra. Det där talar ju emot väldigt många olika ideologer, författare och tänkare. Är de förbjudna för det?

Daniel Eriksson sa...

jacob:

Fjantig rubrik

Jag funderade på att använda följande rubrik: Enligt den svenska läroplanen skall skolan, i överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition, gestalta och förmedla alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män, samt solidaritet med svaga och utsatta.

Men jag tyckte att den blev litet för lång och en aning tam.

Om du läser inlägget kommer du att förstå varför det här har med Rand att göra. Där står också, som du mycket riktigt påpekar, att även andra normativa teorier drabbas av förtrycket.

Daniel Eriksson sa...

jonlin:

Spännande att få en kommentar från någon som personligen drabbas av förtrycket!

Jag är själv inte anhängare av Rand, men om jag gick i skolan idag, så skulle jag också vara dissident (förutsatt att jag hade ditt mod).

På den här bloggen kommer jag att argumentera mot Rands etik, och det skulle vara kul att få kritik från personer som du.

För övriga läsare rekommenderar jag jonlins artikel.

Daniel Eriksson sa...

redhead:

Har du själv råkat ut för det här åsiktsförtrycket? Det skulle vara intressant att ta del av sådana historier.